Jake rakentaa vedyntuotantolaitosta
Jake Rakennus rakentaa Kokkolan teollisuuspuistoon (KIP) tuotantohallia, jonka sisällä on varasto, laboratorio ja toimistoja aivan erityiselle vuokralaiselle, Hycamite TCD Technologiesille. Rakenteilla on Euroopan suurin päästöttömään metaanin hajotukseen perustuva vetylaitos. Hycamite tuottaa päästötöntä vetyä ja kiinteää hiiltä teollisuudelle pilkkomalla metaania. Ainutlaatuisen prosessin takana on heidän oma päästötön teknologiansa, joka on herättänyt suurta kiinnostusta myös maailmanlaajuisesti.
Vetytehdas edustaa todellista kestävää ajattelua. Joten kun KIP Infra etsi sopivaa urakoitsijaa rakentamaan nopeasti räätälöidyn teollisuuskiinteistön vuokralaisensa Hycamiten käyttöön, Jake Rakennus tarttui tilaisuuteen. Jake Rakennus palkattiin KVR-urakkaan, joka sisälsi suunnittelun, rakennuslupaprosessin, rakentamisen, suunnittelun sekä dokumentoinnin.
“Urakkakilpailussa Jake Rakennus erottui edukseen. Aiemmasta yhteisestä hankkeestamme sekä muille alueen toimijoille suoritetuista rakennushankkeista meille oli syntynyt käsitys Jake Rakennuksen laadukkaasta toiminnasta joka osaltaan tuki valintaamme. KVR-urakkamuotoon päädyimme, koska kyseisessä hankkeessa ensiarvoisen tärkeää oli löytää laadukkaat, kestävät sekä käyttäjän tarpeisiin soveltuvat ratkaisut tuotantotilojen rakentamiselle mahdollisimman kustannustehokkaasti nopealla aikataululla”, kertoo KIP Infra Oy:n kiinteistöpäällikkö Kristian Vähähyyppä.
Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka täydentää: “Jaken vahvuudet ovat rautainen ammattitaito, joustavuus ja kyky palvella asiakkaita”
Tietoja tuotantolaitoksesta:
- Teollisuuskiinteistön pinta-ala on noin 4000m2. Puolet on tuotanto- ja varastotilaa ja toinen puoli laboratorio- ja toimistotilaa.
- Tilaaja on KIP Infra Oy, joka vuokraa kiinteistön Hycamitelle. Jake Rakennus on toteuttanut hankkeen KVR-urakkana ja sillä on sopimus sekä KIP Infra Oy:n että Hycamiten kanssa.
- Rakennushanke alkoi tammikuussa 2024 ja valmistuu vuonna 2024.
- Täydellä teholla laitos tuottaa vuodessa 2 000 tonnia vetyä ja sivutuotteena 6 000 tonnia hiiltä.
- Investoinnin arvo on noin 20 miljoonaa euroa.
Rakentaminen alkoi purevassa pakkasessa
Jake Rakennus teki sopimuksen tilaajan ja kiinteistön omistajan KIP Infra Oy:n sekä vuokralaisen Hycamiten kanssa, joka omistaa hallin sisällä olevan prosessitekniikan. Rakentaminen alkoi tammikuussa 2024 25 asteen pakkasessa.
“Aloitimme karkeista rakennuslupapiirustuksista ja siirryimme yksityiskohtaiseen suunnitteluun samalla, kun rakentaminen käynnistyi. 16 viikossa olimme jo niin pitkällä tuotantotilojen kanssa, että Hycamite pystyi aloittamaan tuotantolaitteiden kokoamisen”, kertoo Jake Rakennuksen myyntipäällikkö Jonny Asplund.
Hycamite siirtyy nyt testivaiheesta vedyn teollisen mittakaavan tuotantoon. Vetyä voidaan myydä polttoaineeksi teollisuudelle tai käyttää raaka-aineena tuotannossa. Prosessissa käytettävä raaka-aine voi olla LNG (nesteytetty maakaasu) tai biometaani. Kun metaania pilkotaan, syntyy vedyn lisäksi sivutuotteena suuria määriä hiiltä. Hycamiten kehittämässä tuotantomenetelmässä hiili otetaan talteen kiinteänä aineena. Hycamite toimittaa tämän hiilen asiakkailleen grafiittina, jota voidaan käyttää muun muassa sähköautojen akuissa.
Vuokralainen erityistarpeilla
Hycamiten kehittämä metaanin pilkkomismenetelmä perustuu pitkäaikaiseen soveltavan kemian tutkimukseen, jota on tehty Oulun yliopistossa professori Ulla Lassin johdolla. Hycamiten uusi laitos toimii myös kehityskeskuksena. Tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena on mahdollistaa vastaavien päästöttömien vedyn tuotantolaitosten rakentaminen ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Yhdysvallat on Hycamiten pääasiallinen kohdemarkkina.
Hycamiten suuret tavoitteet ovat luonnollisesti asettaneet erityisvaatimuksia kiinteistölle.
”Olemme ottaneet huomioon erilaiset erityistarpeet veden, viemärin, sähkön, kaasun, kaukolämmön, ilmanvaihdon sekä räjähdys- ja paloturvallisuuskysymysten osalta. Olemme myös suunnitelleet monia erityisiä yksityiskohtia laboratorioihin yhdessä Hycamiten asiantuntijoiden kanssa”, kertoo Jake Rakennuksen toimitusjohtaja Johan Asplund.
Kristian Vähähyyppä toteaa, että projektin aikana on luonnollisesti kohdattu vaikeitakin kysymyksiä, mutta hyvät ratkaisut on aina on onnistuttu löytämään yhdessä.
“Yhteistyö Jake Rakennuksen kanssa on sujunut kaiken kaikkiaan hyvässä hengessä. Toki projektin aikana olemme olleet vaikeidenkin asioiden äärellä, mutta yhteistyössä olemme onnistuneet löytämään näihin hyvät ratkaisut joka kerta. Jake Rakennuksen vahvuutena on paikallisuus, joustavuus ja KIP:in aluetuntemus sekä tietysti hyvä henkilöstö. Erityismainintana täytyy nostaa esiin työmaan vastaavamestari Jens Mård, joka on luotsannut työmaata erinomaisesti ja yhteensovittaen työvaiheita eri sidosryhmien kanssa.”
16 tärkeää suunnittelukokousta
Vuokralainen Hycamite on ollut mukana tilojen suunnittelussa alusta alkaen, ja arvostaa tilaaja KIP Infran tapaan 16 suunnittelukokousta, jotka Jake Rakennus on järjestänyt kuluneen vuoden aikana.
“Jake on hankkeen alusta saakka halunnut huomioida Hycamiten näkökulmat rakennuksen toteutuksen yhteydessä. Käytännössä tämä on toteutunut Jaken käynnistämillä säännöllisillä kokouskäytännöillä, joiden avulla hankkeen kaikkien osapuolten tehokas yhteistyö on varmistettu. Tarvittaessa Jake on lyhyelläkin varotusajalla kyennyt huomioimaan Hycamiten rakennukseen kohdistuneet muutostarpeet”, sanoo Mathias Ukskoski, Hycamiten teknologiakonseptin johtaja.
Uudisrakennus mahdollistaa laajentumisen
Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka ja hallituksen puheenjohtaja Matti Malkamäki esittelevät innokkaasti Hycamiten tuotantotiloja lehdistötilaisuudessa 5. syyskuuta.
“Kokkolan suurteollisuusalue (KIP) on Hycamitelle erinomainen sijoittumispaikka: infra valmiina ja hyödykkeitä saatavilla, palveluyrityksiä sekä osaavaa työvoimaa on alueella. Tontti valikoitui kokonsa puolesta: se on juuri sopiva Hycamiten laitokselle. Uudisrakennus valittiin sen vuoksi, että siinä on enemmän laajentumisvaraa ja mahdollisuuksia. Rakennuksessa on tuotantohallin lisäksi laboratoriotilat, varastotiloja sekä toimistotiloja. Uudisrakennus ei ollut ainoa vaihtoehto. Sitä ennen kartoitettiin alueen muita vapaita kiinteistöjä, mutta niistä ei löytynyt toimintaamme soveltuvaa”, kertoo Rahikka.
Vuonna 2020 perustettu Hycamite on startup-yritys, jonka taustalla on joukko suomalaisia sijoitusyhtiöitä ja japanilainen Sojitz Corporation. Yritys työllistää nykyään yli 60 henkilöä. Laura Rahikan mukaan Hycamiten vahvuus on rahoittajista ja asiantuntijoista koostuvassa tiimissä, joka työskentelee täydellä sydämellä sen eteen, että päästötön vedyntuotanto saadaan nopeasti maailmanlaajuiseksi. Hän korostaa yhteistyön merkitystä ja toteaa, että Hycamite on tehnyt hyvää yhteistyötä myös Jake Rakennuksen kanssa koko rakentamisprosessin ajan.
“Jaken vahvuudet ovat rautainen ammattitaito, joustavuus ja kyky palvella asiakkaita”, hän sanoo.
Haastava, mutta jännittävä tehtävä
Jake Rakennuksen toimitusjohtaja Johan Asplund kertoo, että rakennusprojekti oli haastava, mutta erittäin mielenkiintoinen. Rakennus ja sen käyttötarkoitus sopivat täydellisesti Jaken visioon olla kestävän rakentamisen edelläkävijä Pohjoismaissa.
“Olemme ylpeitä ja iloisia siitä, että olemme saaneet mahdollisuuden olla mukana rakentamassa täysin ainutlaatuista laitosta, jossa innovatiivisen teknologian avulla voidaan tuottaa vetyä teollisessa mittakaavassa. Tämä on yksi kolmesta vastaavasta pilottihankkeesta, joita maailmassa tällä hetkellä toteutetaan.”, Jonny Asplund sanoo.